فتو علوم

علمی و آموزشی

فتو علوم

علمی و آموزشی

سفره ماهی



سفره ماهی  نوعی ماهی تخت از خانواده رامک ماهیان 

وابسته به کوسه ها  است. به سفره‌ماهی،دال ماهی  هم گفته شده‌است. 

سفره ماهیان  نتیجهٔ چرخه تکاملی کوسه‌ها هستند.

سفره ماهی ها معمولاً در گروه‌های بزرگ و به صورت دسته جمعی زندگی می‌کنند.


استخوان بندی  سفره ماهی‌ها از غضروف که


 ماده‌ای سخت ولی نرم‌تر از استخوان است تشکیل شده‌است.


پس تمام بدن یک دست و یک پارچه از غضروف ساخته شده است.


مشهورترین و پر جمعیت‌ترین سفره ماهی دریای عمان  است 

و دارای ظاهری کایت مانند و دمی طویل است.


 متجاوز از 150نوع آن شناسائی شده اند که غالبا در آب اقیانوس ها به سر می برند


نوع تغذیه:


سفره ماهی ها از صدف‌ها و نرم‌تنان تغذیه می کنند.


غذای آنها را نرم تنانی مثل حلزون ، خرچنگ ها و نیز گاهی ماهی های کوچک تشکیل می دهند. 



دندان های آنها همچون تله روی هم می افتد،


 و دارای آرواره های بسیار قوی اند


 ولی تهدیدات مرگبار آنها که متوجه انسان می شود


 نه از این آرواره های قوی، بلکه از ناحیه دم است.


ویژگی مهم دم سفره ماهی :


 دم ماهی دارای نیش زهرآگینی است که


 در بدن قربانی فرو می رود و او را از پای در می آورد.


این نیش تیز خار مانندی  که در انتهای دم شلاق مانندشان قرار دارد


 و قابلیت رشد آن هم تا 37 سانتیمتر است. 


در زیر نیش خار مانند این ماهی، دو شیار محتوی غده زهر وجود دارد.


 تمام طول نیش با یک پوست نازک پوشیده شده و زهر در داخل آن قرار گرفته است. 


به این دلیل به این نوع سفره ماهی، سفره ماهی خاردار یا نیش دار Stingray می گویند.


 ممکن است به این ماهی، سفره ماهی دم شلاقی whip-tailed ray هم بگویند. 


سفره ماهی ها معمولا" با یک حالت تهاجمی حمله نمی کنند


 حتی زمانیکه از خود دفاع می کنند.


 بیشتر به هنگام تهدید با شنا از محل خطر دور می شوند. 


بنا برین بیشتر این سفره ماهی ها نه ترسناک و تهدید آمیز هستند و نه خطرناک. 


پرواز سفره ماهی :


این سفره ماهی ها با حرکاتی شبه پروازی شنا می کنند و


 در واقع با حرکت دادن باله های سینه ای شان این کار را انجام می دهند. 

آنها بدن تختی دارند و به همین دلیل قادرند خود را در اعماق دریا مخفی کنند. 


از آنجاییکه چشم آنها در بالای بدنشان و دهانشان در زیر بدن قرار گرفته است، 


نمی توانند طعمه خود را ببینند.


 در عوض از حواس بویایی یا گیرنده های الکتریکی مشابه برخی کوسه ها استفاده می کنند. 


آنها چنان در زیر شن ها به کمین می نشینند که گاهی جز چشم ها و دمشان چیزی دیده نمی شود. 


اندازه سفره ماهی ها :


سفره ماهی ها اندازه های متغیری دارند و


 پهنای آنها از 25 و 30 سانتی متر تا 8/1 متر می‌ رسد


و اغلب آنها حداقل 90 سانتی متر طول دارند.


 دم آنها معمولا دوبرابر طول بدنشان است.


 علاقه مندان به آبزی‌دان ها در آمریکای شمالی


 سفره ماهی های آب شیرین را پرورش می دهند.

Lima Bean Observation





مراحل رشد دانه و شرایط لازم برای آن

می دانید یکی از راه های مهم افزایش گیاهان کاشتن دانه های گیاهان است.

می دانید که دانه‌ها از نظر شکل، اندازه، رنگ و وزن با هم تفاوت دارند.

معمولاً وقتی دانه تشکیل می‌شود، تخمدان و یا بخش‌های دیگر گل

 (مثل کاسبرگ‌ها) به میوه تبدیل می‌شود 

و دانه‌ها را در برگرفته از آن‌ها حفاظت می‌کند؛

 مثلاً بخش درونی میوه‌های گوشتی مثل هلو و گیلاس سخت است 

و در میوه‌های خشک مثل فندق دیواره‌ی درونی میوه چوبی است. 

میوه‌ی لوبیا غلافی است که دانه‌ها درون آن قرار دارند. 

اگر پوسته‌ی دانه را از یک دانه‌ی لوبیای خیسانده شده جدا کنیم، 


آن‌چه باقی می‌ماند «رویان» نام دارد که شامل

 ساقه ‌‌‌‌‌چه که چند برگ کوچک را حمل می‌کند؛ لپه‌ها و ریشه‌چه است. 

وقتی دانه‌های رسیده در معرض رطوبت، اکسیژن و دمای مناسب قرار گیرند، 

رویش می‌کنند. دانه به سرعت آب جذب می‌کند و متورم می‌شود. 

معمولاً نخستین نشانه‌ی رویش دانه تورم ریشه‌چه است 

زیرا به سرعت آب جذب می‌کند و با پاره کردن پوسته‌ی دانه از آن خارج می‌شود.

 ریشه‌چه به سمت زمین رشد می‌کند. 

وقتی دانه‌ی لوبیا کاشته شود ابتدا بخش خمیده‌ی ساقه‌ی گیاه از خاک خارج می‌شود

 که پس از مدتی به حالت راست قرار می‌گیرد.

پس از آن لپه‌ها و اولین برگ‌ها نیز از خاک در می‌آیند. 

پس از مدتی لپه‌ها می‌ریزند. در گیاه نخود، لپه‌ها از خاک خارج نمی‌شوند. 

برخی دانه‌ها ممکن است سال‌ها قدرت رویش خود را حفظ کنند. 

وقتی دانه برسد، آب خود را از دست می‌دهد و فعالیت‌های درون آن متوقف می‌شود.

 پوسته‌ی دانه نقش حفاظت از رویان درون آن را دارد.

 پوسته‌ی دانه اجازه‌ی تبادل مواد با دانه را نمی‌دهد

 و به همین علت دانه توان رویش خود را تا مدت‌ها حفظ می‌کند. 

روش کار :

وسایل لازم:

 تعدادی دانه‌ی نخود، لوبیا و عدس خیس شده، گلدان و خاک مناسب کاشت دانه، آب، دستکش 

ابتدا دانه را در آب خیس می کنیم تا پوسته ی آن مقداری آب را جذب کرده

 و نرم شود . پس از یک روز ،

آبی که به گیاه می دهیم از راه پوست جذب قسمت ذخیره ای دانه می شود

 و قسمت سخت دانه را نرم میکند.

گیاهک دانه در این صورت فعال شده و به سرعت شروع به رشد می کند.

 ریشه در آغاز زندگی گیاه ، سریعتراز ساقه و برگ رشد می کند ، 

چون گیاه نیاز به محکم شدن در خاک دارد بنابراین مقدار بیشتری هم آب جذب می کند ، 

که کم کم باعث رشد ساقه و گیاه نیز می شود .

اما آب تنها چیزی نیست که دانه برای رشد خود لازم دارد 

بلکه برای اینکه گیاه حاصل از دانه بتواند به زندگی خود ادامه دهد


 و بیشتر رشد کند احتیاج به نور کافی و مناسب خورشید و خاک خوب دارد .


Beginning Lima Bean Growth Time Lapse



گیاهی است یکساله ، دارای یک ریشه اصلی راست و 

ریشه های فرعی فراوان، در روی ریشه های کوچک لوبیا غده های قهوه ای رنگ نامنظم

 ، تثبیت کننده ازت قرار گرفته است

 برگهای مرکب که از سه جفت برگچه تشکیل شده اند 

بادمبرگ طولانی به طور متناوب روی ساقه آن قرار گرفته اند.

 ممکن است برگچه ها از کرکهای ریز پوشیده شده باشند.

 برگها لوبیا دارای گشواره هستند گلهای لوبیا به صورت خوشه ای یا منفرد

 از جوانه های جانبی کنار برگها بوجود می آیند

 جام گل لوبیا سفید یا ارغوانی میباشد گل لوبیا خودگشن است.

 براثر تلقیح گل میوه آن که به صورت غلاف یا نیام می باشد، 

بوجود می آید نیام لوبیا بلند، باریک و گاهی ممکن است خمیده باشد.

 در هر بنام تعداد 4 تا 12 عدد بذر و جود دارد.

 نیام نارس لوبیا به صورت سبز مصرف می شود

 و به آن Snap beans می گویند. نیام ممکن است نخ دار و یا بدون نخ باشد

 انواع بدون نخ آن ، بخصوص زمانیکه به صورت نارس برداشت می شود، 

بیشتر مورد توجه است و آنرا Stringless bean می نامند.

از نظر طول بوته، لوبیا به دو دسته تقسیم می شود.

دسته اول بالا رونده است و به آن Pole beans و یا Runner beans می گویند.

  طول بوته در انواع بالا رونده ممکن است به 5/1 تا 2 متر برسد.

 دسته دوم غیر بالا رونده و یا کوتاه (Dwarf type) می باشد 

و به آن Bush beans می گویند طول بوته در

 انواع پاکوتاه از 40 تا 50 سانتی متر تجاوز نمی کند. 

انواع بالا رونده احتیاج به قیم دارند و دارای دوره رشد طولانی بوده،

 از میزان محصول بالایی برخوردار می باشند. 

در حال حاضر بیش از چند صد رقم لوبیا سبز در دنیا کشت می شود

 آنها را از نظر عادت رشد رنگ گل، اندازه گل، شکل غلاف ،

 شکل و رنگ دانه، تقسیم بندی می کنند.

شکل و اندازه دانه ها یکسان نیستند ،


هر گیاهی دانه خاص خود را تولید می کند.


  بعضی از دانه ها کروی هستند و بعضی به شکل تخم مرغ ،


 گروهی دیگر از آنها سه گوشند .


 بعضی دیگر باریک و درازند و برخی به شکل و اندازه یک عدس هستند . 


حتی رنگ دانه ها نیز تفاوت زیادی با هم دارند . 


کافی است به حبوباتی که در خانه دارید توجه کنید


 میبینید که رنگ دانه ها ممکن است 


ساده یکدست ، خالدار، راه راه یا سیاه و سفید باشد،


 همینطور اندازه و وزن دانه ها نیز متفاوت است .


مراحل رشد دانه و شرایط لازم برای آن

ابتدا دانه را در آب خیس می کنیم تا پوسته ی آن مقداری آب را جذب کرده و نرم شود .

 پس از یک روز ،آبی که به گیاه می دهیم از راه پوست جذب قسمت ذخیره ای دانه می شود

 و قسمت سخت دانه را نرم میکند.

گیاهک دانه در این صورت فعال شده و به سرعت شروع به رشد می کند.

 ریشه در آغاز زندگی گیاه ، سریعتراز ساقه و برگ رشد می کند ، 

چون گیاه نیاز به محکم شدن در خاک دارد

 بنابراین مقدار بیشتری هم آب جذب می کند ، 

که کم کم باعث رشد ساقه و گیاه نیز می شود .

اما آب تنها چیزی نیست که دانه برای رشد خود لازم دارد 

بلکه برای اینکه گیاه حاصل از دانه بتواند به زندگی خود ادامه دهد

 و بیشتر رشد کند احتیاج به نور کافی و مناسب خورشید و خاک خوب دارد .