تشکیل برفک یخچال و تشکیل برف در آسمان
نمونه هایی از عمل چگالش هستند.
انجماد:
اگر مایعی به اندازه کافی سرد شود
جنبش و فاصله مولکولها کم و ربایش مولکولها افزایش می یابد
تا جایی که مولکول ها دیگر نمیتوانند آزادانه حرکت کنند
در این صورت مایع به جامد تبدیل میشود
به این تغییر حالت انجماد می گویند.
بنابراین میتوان گفت:
انجماد یعنی تبدیل مایع به جامد
چون این تغییر حالت با از دست دادن گرما همراه است
آن را گرماده می گویند.
در ضمن در موادی که نقطه ذوب معین دارند همواره
نقطه انجماد همان ماده مساوی با نقطه ذوب همان ماده است.
در مورد آب نقطه ی ذوب و انجماد دمای صفر درجه است.
نقطه ی ذوب و انجماد هر مایع مقدار معینی است
اما بعضی مواد هنگام تبدیل از
حالت جامد به مایع کم کم نرم میشوند
مانند قیر ،شیشه و کره که وقتی گرم میشوند
ابتدا نرم میشوند و از حالت جامد خارج می گردند.
سپس در اثر گرم شدن بیش تر کم کم بطور کامل
به حالت مایع در می آیند.
این گونه مواد نقطه ی ذوب معینی ندارند
و اصطلاحا گفته میشود که این مواد ذوب خمیری دارند.
مثلا شیشه از دمای حدود 300 درجه سلسیوس به تدریج از
حالت جامد خارج و نرم میشود، اگر آنرا باز هم گرم کنیم
سرانجام به طور کامل مایع و روان میشود.